Број порука : 4 Join date : 23.05.2015 Локација : Šid, Srem
Naslov: Šid je jedna varoš fina Sub Maj 23, 2015 4:05 pm
Šid je gradić u zapadnom delu Srpskog Srema i ima oko 15 000 stanovnika a računajući i 18 seoskih naselja Šid ima oko 35 000 stanovnika.
Na području Šidskog sreza u drugom svetskom ratu stradalo je nekoliko hiljada Srba u ustaškim racijama među kojima i srpski slikar Sava Šumanović koji je odveden u logor u Mitrovicu i streljan sa svojim sunarodnicima Šiđanima. Tada je stradalo i nekoliko dece iz Šida.
Nedaleko od Šida nalazi se manastir Privina Glava jedan od 16. Fruškogorskih manastira. Dobio je ime po osnivačku Privi iz 12. veka a obnovljen je negde u 15. veku. Na prostoru Šidske opštine nalazi se i srednjovekovni grad Berkasovo, praistorijsko nalazište Gradina na Bosutu, grob Filipa Višnjica u Višnjićevu, galerija Save Šumanovića u Šidu i tako dalje.
Kroz Šidsku opštinu prolazi autoput koji povezuje zapadnu i srednju Evropu sa jugoistočnom Evropom i bliskim istokom.
Poslušajte nezvaničnu himnu Šida i najlepšu pesmu o našem gradu a sutra ću nastaviti sa slikama.
Šid je sremski gradić mali, svega ima šta mu fali, galeriju slavnog Save, priče iz Privine glave, crkvu svetog Nikolaja, da Šiđane s Bogom spaja
Šid je jedna varoš fina, mati muje Vojvodina, a otac je Srem kićeni, u Šid dođi blago meni X2
Kada pukne majska zora, zamiriše Fruška gora, Lipovača i Gradina, reka Bosut i Šidina, i dok lipa svud miriše, jezero se Sotsko njiše,
Šid je jedna varoš fina, mati mu je Vojvodina, a otac je Srem kićeni, u Šid dođi blago meni X2
A u Šidu mi volimo, uz tambure da zorimo, tamburaši šidski naši, tamburice naštimajte, svirali ste pesme mnoge, o svom Šidu sad svirajte, pevali su o Parizu, Las Vegasu, Beogradu, pevali su Novom Sadu, a ja pevam Šidu gradu!
Jer Šid je jedna varoš fina, mati mu je Vojvodina, a otac je Srem kićeni, u Šid dođi blago meni u Šid dođi blago meni!
x-man
Број порука : 1101 Join date : 16.08.2014
Naslov: Re: Šid je jedna varoš fina Sub Maj 23, 2015 4:12 pm
Lepo nema sta
Напред Бачка
Број порука : 69 Join date : 31.07.2014 Локација : Бачка Паланка
Naslov: Re: Šid je jedna varoš fina Sub Maj 23, 2015 9:12 pm
Лепа песма таман ме је орасположила и разбудила пре посла, 12 сати има да лопатам
Добро си кренуо Лаки само настави са представљањем Шида. Шид је једна варош фина
Vojvoda
Број порука : 376 Join date : 29.07.2014 Локација : Stevana Supljikca
Naslov: Re: Šid je jedna varoš fina Ned Maj 24, 2015 10:27 am